Pijn bij voeden

Heb je een vraag over borstvoeding? Stel 'm gerust! Je bent ook van harte welkom om gewoon mee te lezen, je hart te luchten of een vraag te beantwoorden.

Topic starter
Julimama
Berichten: 9
Lid geworden op: wo jul 10, 2019 12:53 am

Pijn bij voeden

Bericht door Julimama » wo jul 10, 2019 1:04 am

Hi, ik heb een baby van een week oud. Deze geef ik borstvoeding, net zoals de eerste. Ze drinkt goed en is al op geboorte gewicht. Echter doet het moment van aanhappen ontzettend pijn, net als bij de eerste. Ze hapt en drinkt goed, ik heb geen zichtbare beschadiging op mijn tepels. De pijn is heftig in het begin en zwakt daarna af. De pijn straalt uit naar mijn rug en schouders. Waarbij de ene borst meer pijn doet dan de andere. Bij de eerste is dit vanzelf over gegaan, al weet ik niet meer hoe lang dat heeft geduurd.
Overal lees je dat de drinktechniek niet goed is, maar ik weet vrij zeker dat dit bij mij niet het geval is.
Wat kan een andere oorzaak zijn?

Gebruikersavatar

NataschaO
Forumeigenaar
Berichten: 10
Lid geworden op: do sep 27, 2018 11:01 am
Contacteer:

Re: Pijn bij voeden

Bericht door NataschaO » wo jul 10, 2019 1:29 am

Hoi Juliana,

De pijn die je inschrijft is bijna altijd veroorzaakt door de niet optimale positie van de tepel in de mond. Er kunnen ook andere zaken meespelen, zoals bijvoorbeeld spruw of een vasospasme. Dit soort pijn is niet te beoordelen via berichtjes. Je zou daarvoor echt even iemand mee moeten laten kijken. Een lactatiekundige is daarvoor de aangewezen deskundige. Als je aanvullend verzekerd bent wordt zo'n consult meestal vergoed door de verzekering.
Natascha Oorthuis
Lactatiekundige IBCLC


Topic starter
Julimama
Berichten: 9
Lid geworden op: wo jul 10, 2019 12:53 am

Re: Pijn bij voeden

Bericht door Julimama » wo jul 10, 2019 6:05 pm

Dankjewel voor je snelle reactie!
Spruw is het niet, vasospasme misschien. Ik ga toch even weer heel bewust aanleggen en kijken of het verschil gaat maken.
Dankje


Georgette Oskamp

Re: Pijn bij voeden

Bericht door Georgette Oskamp » do jul 11, 2019 8:32 pm

Ter aanvulling, misschien herken je iets in wat hier beschreven wordt: https://breastfeeding.support/mammary-c ... -syndrome/ Heel kort samengevat staat er dat een gespannen voedingshouding pijn bij het voeden kan veroorzaken. Behalve dat de baby de borst goed in de mond heeft, is een ontspannen voedingshouding dus ook belangrijk. Wat links: https://www.borstvoedingvoorjou.nl/arti ... n-de-borst en https://www.lalecheleague.nl/borstvoedi ... ngshouding


Topic starter
Julimama
Berichten: 9
Lid geworden op: wo jul 10, 2019 12:53 am

Re: Pijn bij voeden

Bericht door Julimama » do jul 11, 2019 11:23 pm

Hi,
Ik herken inderdaad veel in dit stukje (https://breastfeeding.support/mammary-c ... -syndrome/)
De kant waar het het meest pijnlijk was kon ik inderdaad ook niet meer ontspannen.
Inmiddels is de cirkel doorbroken. Het aanleggen gaat beter, de voedingen zijn nu in een normaal ritme gekomen dus niet meer uren voeden en niet slapen, stuwing weg, en de hevige pijn is over. Soms nog wel wat pijnlijk bij aanhappen als ze waarschijnlijk te klein hapt of als er veel melk in m'n borst zit.
Morgen komt de fysio die m'n schouders maakt.

Plaats reactie